Panourile fotovoltaice sunt dispozitive care convertesc energia luminii de la soare în energie electrică utilizabilă. Acestea sunt compuse din celule fotovoltaice care sunt realizate din materiale semiconductoare, cum ar fi siliciul.
Când lumina solară cade pe aceste celule, ele generează curent electric care poate fi utilizat pentru a alimenta diverse dispozitive, cum ar fi iluminatul, electrocasnicele și echipamentele industriale.
Panourile fotovoltaice sunt o sursă regenerabilă de energie și sunt una dintre cele mai populare metode de a produce energie electrică verde la momentul actual.
Panourile fotovoltaice au început să fie utilizate în România în jurul anului 1990, însă abia în ultimii ani au devenit mai populare și accesibile din punct de vedere financiar.
În prezent, există un număr crescând de proiecte fotovoltaice în România, incluzând sisteme solare instalate la nivelul întreprinderilor, instituțiilor publice și locuințelor particulare.
De câte panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casă?
Numărul de panouri fotovoltaice necesare pentru o casă variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi:
- Consumul de energie al casei: dacă consumul de energie al casei este mai mare, atunci va fi nevoie de mai multe panouri fotovoltaice pentru a acoperi această nevoie.
- Spațiul disponibil pentru instalarea panourilor: acestea au nevoie de un spațiu expus cât mai mult la soare, astfel încât mai multe panouri pot fi necesare dacă spațiul disponibil este limitat.
- Eficiența panourilor fotovoltaice: un panou fotovoltaic mai eficient va genera mai multă energie cu o suprafață mai mică, astfel încât va fi nevoie de mai puține panouri.
În medie, o casă poate avea nevoie de 5-20 panouri fotovoltaice, însă acest număr poate varia în funcție de nevoile specifice ale casei sau de puterea panourilor.
Este important să se efectueze o evaluare detaliată a nevoilor de energie ale casei și a spațiului disponibil pentru a determina numărul exact de panouri fotovoltaice necesare.
La un calcul necesar pentru a afla câte panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casă și cât curent produc trebuie să cunoaștem mai întâi istoricul de consum.
Pentru a afla acest lucru, adună cantitățile de energie electrică (kWh) din facturile pe ultimele 12 luni consecutive.
Această sumă reprezintă consumul anual și necesarul de energie care va trebui acoperit de instalația fotovoltaică.
Cât produce un sistem fotovoltaic, estimare producție anuală
Pentru a avea parte de câteva exemple concrete, haide să luăm următoarele puncte de referință: Locația Iași, înclinație: 35° și orientare: Sud.
Putere instalată => Producție anuală estimată
- 3 kWp => ~3450 kWh
- 4 kWp => ~4550 kWh
- 5 kWp => ~5750 kWh
- 6 kWp => ~6875 kWh
- 8 kWp => ~9200 kWh
- 10 kWp => ~11500 kWh
- 15 kWp => ~17250 kWh
- 20 kWp => ~22900 kWh
Estimări realizate folosind PVGIS.
Cu ce se curăță panourile fotovoltaice și de ce este important să o faci
Panourile fotovoltaice se pot curăța cu apă sau cu un amestec de apă și detergent comun, cum ar fi săpun pentru vase.
De asemenea, se pot utiliza soluții speciale pentru curățarea panourilor solare, care pot fi cumpărate de la magazinele de specialitate sau de la producățorii de panouri fotovoltaice.
Este important să se evite utilizarea soluțiilor corozive, cum ar fi soluțiile cu clor, deoarece acestea pot deteriora suprafața panourilor fotovoltaice.
În general, este recomandat să se spele panourile fotovoltaice cel puțin o dată pe an, mai ales în zonele cu praf sau cu multe particule în suspensie în aer. Curățarea panourilor poate fi făcută manual sau prin intermediul unui sistem de spălare automatizat.
Cât costă panourile fotovoltaice
Costul panourilor fotovoltaice a scăzut semnificativ în ultimii ani, datorită unor factori precum avansarea tehnologiei, creșterea considerabilă a cererii pentru energie regenerabilă și apariția unui număr mai mare de producători de echipamente solare.
Costul total al unei instalatii fotovoltaice nu se bazează doar pe costul panourilor și poate varia semnificativ în funcție de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea sistemului, prezența/lipsa acumulatorilor, costul materialelor auxiliare, diverse ancore/ contragreutăți pentru montajele la sol sau pe acoperișuri drepte, costul cu manopera, etc.
În general, instalarea unui sistem fotovoltaic poate fi o investiție de lungă durată, care poate genera economii semnificative pe termen lung prin reducerea costurilor cu energia electrică.
De asemenea, un sistem fotovoltaic poate adăuga valoare proprietății și poate contribui la protejarea mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Dacă ești în căutarea unei firme de montaj panouri fotovoltaice în Iași pentru un sistem complet, noi cei de la Custom Energy te putem ajuta cu:
- Consultanță - stabilim împreună pe baza necesarului de consum, opțiunile tehnice pe care le avem și alegem cea mai potrivită soluție.
- Proiectare cu software specializat - utilizăm un software de proiectare care ne asigură o proiectare corectă. Astfel, efectuăm: teste de zăpadă, teste de vânt, calcule structural, simulare umbre, reducerea costurilor și minimalizarea erorilor.
- Montaj - asigurăm livrarea și montajul echipamentelor în 2 săptămâni de la semnarea contractului, cu propriile echipe și utilaje.
- Punere în Funcțiune - configurăm invertorul, configurăm aplicatia de monitorizare și facem instructajul.
- Completam si depunem dosarul de prosumator. Termenul uzual de acceptare este de aproximativ o lună, însă sistemul poate fi utilizat de la data efectuării montajului.
- Mentenanță - asigurăm garanție și mententață pentru sistemele instalate.
Pentru a afla cât costă o instalație de panouri fotovoltaice concret pentru proiectul tău, contactează-ne la: 0747 543 784
sau completează formularul de ofertă (click aici)