Un sistem de ventilație de recuperare a căldurii funcționează prin extragerea aerului viciat din încăperile casei și recuperează căldura pierdută de obicei din aerul extras. De asemenea, furnizează aer curat, filtrat și încălzit din căldura recuperată din faza de extragere.
De obicei, ventilăm prin simpla deschidere a ferestrelor și ușilor (cunoscută sub denumirea de ventilație „naturală” sau „pasivă”) sau prin utilizarea ventilatoarelor extractoare în încăperile cu aburi, cum ar fi bucătăriile sau băile și astfel se pierde din căldura interioară.
În loc să extragă doar aerul și să îl înlocuiască cu aerul din exterior, un sistem de recuperare a căldurii atrage căldura din aerul extras și îl transmite în aerul care este filtrat din exterior. Aerul extras și alimentat nu circulă prin aceleași conducte și astfel fluxurile de aer nu se contaminează reciproc.
Aceste sisteme funcționează printr-o unitate de ventilație de recuperare a căldurii, care este de obicei situată în pod sau în camera tehnică a unei clădiri și este conectată la supapele de aer din încăperile locuinței printr-o rețea de conducte din întreaga clădire.
Cum te ajută mai pe scurt?
- Îmbunătățește calitatea aerului interior prin filtrarea întregului aer primit;
- Previne mucegaiul și condensul;
- Oferă răcire naturală pe timp de vară prin furnizarea de aer proaspăt filtrat;
- Îndepărtează mirosurile nedorite;
- Ajută la ameliorarea simptomelor astmului și ale altor probleme de respirație;
- Distribuie căldura uniform în toată casa ta;
- Elimină necesitatea ventilatoarelor extractoare de baie și a orificiilor de aerisire a ferestrelor;
- Respectă toate reglementările și normativele privind controlul clădirilor din punct de vedere energetic;
- Și, bineînțeles, recuperează până la 90% din căldura pierdută în mod normal.
Cum este benefic un sistem de ventilație cu recuperare de căldură?
Toată lumea își dorește o casă cât mai etanșă pentru a beneficia la maximum de încălzirea lor, cu toate acestea, acest lucru poate provoca o calitate slabă a aerului, deoarece nu există surse de ventilație naturală.
O clădire etanșă cu sau fără ventilație cu o calitate slabă a aerului interior poate crește semnificativ efectele astmului și ale altor probleme respiratorii.
Alte probleme care pot fi cauzate de calitatea slabă a aerului interior sunt:
- Condensul;
- Mucegaiul;
- Acarienii;
- Mirosurile neplăcute;
- Acumularea de gaze toxice.
Instalarea unui sistem de recuperare a căldurii ar putea să vă aducă economii la facturile de energie și ar putea menține casa caldă în lunile de iarnă.
Costă bani să ne încălzim casele, dar dacă deschidem o fereastră sau o ușă pentru a aerisi, acel aer cald pur și simplu se pierde în atmosferă.
Pe de altă parte, pentru întreprinderi și industrie, recuperarea căldurii ajută la transformarea locului de muncă într-un loc mult mai eficient. În birouri sau clădirile de lucru de exemplu, aceste sisteme pot fi folosite pentru a menține răcoarea în lunile de vară și căldura în timpul iernii, fără a fi nevoie să deschideți ferestrele.
Trebuie să ii faci mentenanță?
Întreținerea unui sistem de recuperare a căldurii este minimal, deoarece tot ce trebuie să faceți este să schimbați filtrele din sistem o dată sau de două ori pe an.
Casa dvs. va fi complet aerisită pe tot parcursul anului, cu până la 95% din căldura irosită în mod normal fiind recuperată, oferindu-vă economii substanțiale de energie.
Având instalat un sistem de recuperare a căldurii, proprietatea dvs. rămâne etanșă, fără guri de ventilație sau ventilatoare de baie necesare, ceea ce creează un mediu mai sănătos, mai curat și mai silențios.
Pentru mai multe informații despre cum funcționează sistemele de recuperare a căldurii sau alte informații despre produsele noastre, apelați la 0747 543 784 și vă vom ajuta cu plăcere!