10 mituri despre sistemele de incalzire in pardoseala

10 mituri despre sistemele de încălzire în pardoseală

Există multe concepții greșite despre modul în care un sistem de încălzire în pardoseală funcționează. Vom dărâma miturile și vă vom demonstra cum acesta este o opțiune excelentă pentru dumneavoastră.

Dacă din articolul anterior (vezi aici) știm câteva aspecte tehnice ale încălzirii prin pardoseală, haideți să aducem la cunoștință câteva din concepțiile greșite care înconjoară acest sistem termic.

 

Mitul nr. 1: încălzirea prin pardoseală este mult mai scumpă decât radiatoarele clasice

Este adevărat că prețul de instalare a încălzirii prin pardoseală este cu 30% mai mare decât în cazul radiatoarelor tradiționale. Dar, pe termen lung, investiția în încălzirea prin pardoseală se amortizează.

Deoarece sistemul este mult mai eficient energetic și necesită mai puțină întreținere, utilizatorii vor observa că facturile de energie și costul total al sistemului sunt mult mai scăzute decât în cazul radiatoarelor tradiționale.

 

Mitul nr. 2: o locuință cu încălzire prin pardoseală nu se încălzește niciodată.

Este adevărat că încălzirea prin pardoseală nu produce la fel de multă căldură ca un radiator convențional, aceasta generează suficientă căldură pentru a crea un mediu confortabil.

Sistemul distribuie căldura uniform pe întreaga suprafață a pardoselii, astfel că temperatura camerei poate ajunge până la 25 °C.

 

Mitul nr. 3: încălzirea prin pardoseală este tehnic încălzire electrică.

Bineînțeles, încălzirea electrică prin pardoseală funcționează cu energie electrică, dar sistemul hidraulic funcționează cu apă caldă și încălzire centrală.

Există și opțiunea de a conecta un sistem prin pardoseală la o pompă de căldură. Deși pompa de căldură necesită puțină energie electrică, aceasta se bazează și pe energie regenerabilă.

Deoarece încălzirea prin pardoseală funcționează la o temperatură scăzută constantă, adăugarea unei pompe de căldură la sistem reprezintă alegerea ideală.

 

Mitul nr. 4: cu încălzirea în pardoseală, încălzirea locuinței durează mai mult, prin urmare, temperatura nu rămâne constantă.

În timp ce încălzirea electrică prin pardoseală reacționează aproape la fel de repede ca radiatoarele, sistemele hidraulice reacționează un pic mai încet. Dar acest lucru nu înseamnă că suferiți la temperaturi mici.

Este importat să știți cum să vă configurați sistemul în funcție de stilul de viață și să mențineți o temperatură confortabilă în interior.

De exemplu, dacă aveți un sistem hidraulic, puteți modifica setările pentru a vă asigura că temperatura camerei scade numai trei grade pe timp de noapte.

 

Mitul nr. 5: Această soluție de încălzire se montează numai în pardoseală.

Poate o să vă surprindă următorul lucru, dar puteți instala acest tip de sistem de încălzire și în alte locații.. O puteți instala în pereți sau în tavan, pentru a încălzi camerele și mai rapid.

Încălzirea prin pardoseală, în general, nu ocupă spațiu suplimentar, prin urmare, o puteți integra perfect în orice interior modern.

 

Mitul nr. 6: încălzirea prin pardoseală determină umflarea picioarelor.

La începuturile încălzirii prin pardoseală, temperatura camerei putea crește la peste 35 °C și, în acest caz, picioarele se puteau umfla.

Dar cu sistemele actuale, aceste situații nu se mai produc, mai ales dacă casa este bine izolată.

De fapt, combinarea încălzirii prin pardoseală cu o pompă de căldură permite sistemului să furnizeze răcire, un plus pentru lunile toride de vară.

 

Mitul nr. 7: încălzirea în pardoseală este nesănătoasă.

Încălzirea prin pardoseală în sine nu produce praf și previne circularea particulelor de praf care determină alergii sau alte boli. Proprietarii de locuințe pot beneficia de un mediu mai sănătos, cu un nivel mai bun al umidității și fără praf, acarieni și mucegai, adecvat mai ales pentru persoanele care suferă de alergii sau de probleme respiratorii.

Praf există aproape peste tot, mai ales in orașele din România, dacă nivelul de praf este vizibil înseamnă că trebuie să identificăm cauza apariției lui.

Chiar dacă am schimba sistemul de încălzire acest lucru nu ne ajută la eliminarea prafului. Praful se va ridica și dacă îl vom antrena noi prin mișcare în cameră.

Împotriva prafului trebuie să avem în vedere următoarele: varianta ieftină este să facem curățenie mai des, să eliminăm toate reziduurile de după construcție și finisaje, să aspirăm șapa înainte de montajul parchetului, să instalăm sisteme de aspirare centralizată cu evacuare în exterior, și putem avea și sisteme de filtrare portabile în interior, precum este acesta (vezi aici).

 

Mitul nr. 8: încălzirea prin pardoseală nu se poate combina cu parchetul.

Dacă luați în considerare anumiți factori, puteți combina ușor parchetul și încălzirea prin pardoseală. Dacă aveți un tip de lemn stabil, rezistent la umiditate și o versiune multistrat, cu plăci cu o lățime de până la 15 cm, aveți undă verde!

 

Mitul nr 9: Incălzirea în pardoseală usucă aerul?

Casele noastre nu sunt etanșe, au destul de multe infiltrații și din când în când mai și aerisim. Fenomenul de scădere a umidității relative în case pe măsură ce afară se răcește este normal.

Capacitatea aerului de a reține umiditatea scade o dată cu scăderea temperaturii, deci aerul rece de afară cu umiditate relativă mare încălzit va avea umiditate relativă scăzută și va dilua umiditatea relativă din casă scăzând procentul acesteia.

De aceea iarna în casele ventilate umiditatea relativă este mică.

Putem considera că orice sistem de încălzire acționează asupra umidității la fel.

 

Mitul nr 10: Nu face față la eliminarea condensului de pe termopane

Formarea condensului de pe termopane ține de calitatea feroneriei utilizate și de umiditatea relativă din casă, nu de tipul sistemului de încălzire.

Dacă temperatura suprafeței interioare a termopanului scade până la punctul de rouă, aceasta va condensa indiferent de sistemul de încălzire. Mucegaiul este tot o problemă de condens, se rezolvă cu termoizolație și/sau ventilație.

În general suprafața termopanului ajunge la punctul de rouă pentru că există o punte termică în interiorul feroneriei. O feronerie de calitate nu va ajunge la punctul de rouă.

 

Acestea fiind spuse, am trecut împreună prin 10 mituri care aduc vâlvă și se regăsesc deseori în obiecțiile persoanelor curioase de acest sistem de încălzire.

Stai aproape, vor urma și alte materiale utile, care te vor ajuta să iei cele mai bune decizii pentru tine și casa ta

 



© 2024 Custom Technologies SRL. Toate drepturile rezervate.